Ziektes

Het kan gebeuren dat je hamster ziek wordt. Dit kan gebeuren door slecht of verkeerd voedsel of door stress. Stress kan veroorzaakt worden door grote stoornissen, zoals de kooi op een slechte plaats, vaak wakker maken, lange reizen of tocht. Het is ook mogelijk dat een hamster, ondanks een goede verzorging, ziek wordt. De oorzaak hiervan is vaak erfelijk bepaald.
Een ongezonde dwerghamster is te herkennen aan een slechte en openstaande vacht en een hoge rug. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende ziektes en hoe je ze kunt herkennen.

Diarree

Diarree kan worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of eencellige organismen. Dit gebeurt meestal alleen wanneer de hamster al verzwakt is door andere invloeden van buitenaf. Wanneer de uitwerpselen er abnormaal en smerig uitzien, maar gedraagt de hamster zich niet anders dan anders, dan moet je hem geen saprijk voer meer geven. Geef je hamster dan slappe zwarte thee of kamillethee (zonder suiker), knackebrod en havervlokken. Wanneer er na 2-3 dagen nog geen verbetering is, ga dan naar de dierenarts.

Verkoudheid

Symptomen van verkoudheid zijn duidelijk hoorbaar ademgeruis, dikwijls niezen en een beetje dichtgekleefde ogen. Oorzaken kunnen zijn: vocht in de kooi, tocht en plotselinge temperatuurschommelingen. Controleer dit en zet de kooi op een plek waar het 23-25 graden is. Wanneer er na een paar dagen niets veranderd is, kun je het beste met je hamster naar een dierenarts gaan.

Vallen

Het kan gebeuren dat je hamster van een grote hoogte naar beneden op de grond valt. Hamsters landen niet altijd op hun pootjes, zoals knaagdieren met een lange staart. Het kan zijn dat ze dan voor dood blijven liggen, ook al hebben ze geen dodelijke verwondingen. Dit komt doordat ze door de val in shocktoestand verkeren. Leg de hamster in zijn kooi en hou hem warm. Let goed op hem. Wanneer hij van binnen geen verwondingen heeft, zal hij weer vlug rondlopen. Rare bewegingen kunnen wijzen op inwendige verwondingen of botbreuken. Je kunt dan beter even naar de dierenarts gaan.

Gezwellen

Een hamster kan op verschillende plaatsen op zijn lichaam gezwellen krijgen. Als ze heel snel groeien, kan het een etterabces zijn. Dit ontstaat meestal op plaatsen waar de hamster zichzelf niet kan likken en waar hij kleine verwondingen heeft. Dit kun je verzorgen door het af te deppen en te spoelen met kamillethee.
Wanneer de gezwellen langzaam groter worden, dan zijn het kwaadaardige tumoren. Dit komt vooral bij oudere dieren voor. Breng je hamster naar de dierenarts en laat hem kijken of een operatie zin heeft. Anders kun je hem het best een lange lijdensweg besparen en, vooral als hij lusteloos wordt, hem laten inslapen.

Te lange tanden

Er kunnen problemen met de tanden ontstaan wanneer een hamster zijn steeds langer wordende snijtanden niet kan afslijpen. Oorzaak kan zijn een tekort aan hard voedsel of kaakmisvorming. Kaakmisvorming is niet te genezen en de tanden zullen daarom steeds moeten worden bijgevijld door de dierenarts, omdat hij met te lange tanden bijna niet kan eten.

Hersenvliesontsteking

Deze ziekte komt alleen voor bij hamsters tot drie maanden oud. De verschijnselen van de ziekte vallen niet erg op, maar de ziekte is wel op mensen overdraagbaar. Vooral zwangere vrouwen kunnen beter niet bij zulke jonge dieren in de buurt komen, omdat het het ongeboren kind kan aantasten.

Ouderdom

Als een hamster 2-2,5 jaar oud is beginnen ze ouderdomsverschijnselen te vertonen. Hij heeft dan geen energie meer, slaapt veel meer, eet minder en bewegen gaat moeizaam. Laat hem in zijn vertrouwde hok en haal hem er zo weinig mogelijk uit.