Soorten

Er bestaan verschillende soorten hamsters zoals de Syrische goudhamster en de dwerghamster. Deze twee soorten zijn ook weer onder te verdelen in vachtstructuur, kleur en grootte.

Syrische Goudhamster

Bij goudhamsters zijn er drie verschillende vachtstructuren:
  • Normaal kortharige dieren
  • Langharige angorahamsters
  • Satijnhamsters
De langharige angorahamsters vragen veel verzorging vanwege de lange haren en de erg zachte vacht. Deze hamsters worden ook wel Teddy-hamsters genoemd.
Ook satijnhamsters hebben erg zachte haren, die glanzen.
Syrische Goudhamster

Goudhamsters zijn onder te verdelen in verschillende kleuren. Zo zijn er albino-hamsters, roodbruine hamsters, zwart-witte hamsters (ook wel panda-hamster genoemd, vanwege zijn vlekkenpatroon), cremekleurige hamsters, natuurkleurige hamsters en gevlekte hamsters met lange haren op de rug.

Dwerghamster

In Nederland worden vier verschillende soorten dwerghamsters als huisdier gehouden. Dit zijn de Campbelli dwerghamster, de Russische dwerghamster, de Roborovski dwerghamster en de Chinese dwerghamster. Binnen deze dwerghamstersoorten bestaan ook weer verschillende kleurvariëteiten, die hieronder worden beschreven.

De Campbelli dwerghamster
In de natuur komt de Campbelli dwerghamster voor op de steppen van Altai, Tuva, Noord-Mongolië, Noord-China en Mantsoerije en is vernoemd naar C.W.Campbell, die hem ontdekte.
De Campbelli is 67-102 mm lang, met staart erbij 73-120 mm. De Campbelli heeft een erg wollige vacht en is op de rug bruingeel en op de buik witgrijs. Van de kruin naar de staart loopt een smalle licht bruine streep, de aalstreep. In de winter kan de vacht wat grijzer worden.
Er bestaan verschillende kleurvarianten van de Campbelli. Een daarvan is de argente Campbelli. Deze heeft een gelige rug en lijkt veel op de Roborovski dwerghamster.
Er zijn ook helemaal witte Campbelli's met rode ogen. Dit is de albino. Bij deze kleur ontbreekt al het pigment, vandaar dat hij helemaal wit is.
De gevlekte Campbelli wordt ook wel bont genoemd. Hij heeft over zijn hele lichaam witte vlekken. Wanneer men twee van deze dieren kruist, worden er zowel gevlekte als wildkleurige dieren geboren. Het komt ook wel voor dat er volledig witte dieren zonder, of met hele kleine, ogen geboren worden. Deze dieren gaan vaak vrij vlug na de geboorte dood.

De Russische dwerghamster
Russische dwerghamster, 'Winter White'
De Russische dwerghamster komt in het wild voor op de steppen van Noord-Kazachstan. Zij hebben een iets minder wollige vacht dan de Campbelli en zijn ook iets minder agressief. De buik is witgrijs en vanaf de kruin tot aan het staartje loopt een brede onscherpe donkerbruin/zwarte aalstreep. De Rus in ongeveer net zo groot als de Campbelli, meestal iets kleiner, maar dat komt ook doordat de vacht minder wollig is.
In het Engels heet de Rus 'Winter White'. Dit komt doordat de vacht van de Rus in de winter vaak wit wordt. Voordeel hiervan is dat de Rus in het wild dan niet opvalt in de sneeuw. De lengte van het (dag)licht zorgt er voor dat hij van kleur verandert. In gevangenschap gebeurt dit dan ook niet vaak, omdat in de winter als het donker wordt het licht in huis wordt aangedaan.
Andere kleuren zijn nog de sapphire, waarbij de vacht een blauw waas krijgt en de pearl, die erg lijkt op een Rus in wintervacht.

De Roborovski dwerghamster
Roborovski
De Roborovski dwerghamster is de kleinste hamstersoort. De grootte van deze hamster is: kopromp 68-92 mm en de staart is 10-12 mm. De vacht op de rug is dofgeel en heeft geen aalstreep. In de zomer is dit oker en in de winter grijzig. Er zijn van de Roborovski geen andere kleuren bekend.

De Chinese dwerghamster
De Chinese dwerghamster is afkomstig van de steppen en halfwoestijnen in Noord-China. Hij hoort tot de langstaart dwerghamsters en is veel langgerekter als de andere dwerghamsters. De kleur is grijs/bruin agouti met van kruin tot staart een dunne donkerbruine aalstreep. Deze is echter niet altijd goed te zien.
De Chinese dwerghamster komt voor in nog twee verschillende kleuren. De eerste is de gevlekte Chinees. Deze heeft over de hele rug onduidelijk afgegrensde witte vlekken. Soms komt het voor dat de vlekken zo groot zijn, dat de hele hamster wit is. Dit is geen albino, de ogen blijven zwart.
De andere kleurvariant is de witte Chinese dwerghamster. Deze hamsters zijn wit met een zwarte aalstreep en de mannetjes zijn onvruchtbaar. De ogen zijn gewoon zwart. Voor zover bekend komt deze variant niet in Nederland voor.